MY GORGEOUS AND MACHO CROWD!!!

Tuesday, 20 December 2011

Relevan atau tidak AUKU dimansuhkan?

AUKU ialah AKTA UNIVERSITI DAN KOLEJ UNIVERSITI diperkenalkan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad semasa menjadi Menteri Pelajaran dimana ianya menyekat penglibatan politik ke atas mahasiswa. Sekatan ini adalah wajar kerana ianya dapat mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku.


Jika difikirkan kembali, jika tiada AUKU ini adakah keharmonian negara ini terjamin?
Jika dilihat perhimpunan haram dan demonstrasi jalanan sebelum ini banyak menggunakan kalangan pelajar walaupun AUKU ini masih ada. Adakah perkara yang sama tidak akan berlaku jika AUKU ini dimansuhkan??
Majoriti mahasiswa masih belum cukup dewasa (bukan semua). Isu menurunkan bendera wajah PM tempoh hari menunjukkan ketidakdewasaan mentaliti mahasiswa terbabit. Ianya satu tindakan yang biadap menyerupai tindakan tentera jepun menjajah Tanah Melayu ketika dulu. Adakah ianya satu tindakan yang beradab dan bertamadun??
AUKU ini menyekat mahasiswa untuk berpolitik dan membantu mahasiswa fokus terhadap pelajaran. Jika kita fikirkan isu sosial remaja masa kini, ibu-bapa yang membenarkan anak-anak keluar lewat malam?
Jika ibu-bapa menyekat kebebasan anak-anak mungkin tidak terjadi kes rogol, samun, ragut dan buang bayi.
Adalah lebih baik mahasiswa mengutarakan isu sosial yang disebutkan tadi daripada melakukan sesuatu yang masih jauh lagi untuk dilakukan ibarat SEMUT DI SEBERANG LAUT BOLEH NAMPAK, GAJAH DI DEPAN MATA TAK NAMPAK.


Petikan ayat terakhir di blog chedet "Jika hari ini penuntut lebih dewasa dan bertanggungjawab batalkan sahaja AUKU. "


Jika benar mahasiswa kini sudah benar-benar dewasa, saya bersetuju agar AUKU dimansuhkan. Tapi saya percaya bukan semua yang cukup dewasa dan hanya sekadar menunjukkan mereka adalah golongan pemikir elit yang berlagak seperti pemikiran mereka setaraf dengan ahli politik lain. Ianya menunjukkan seolah-olah mereka matang menentukan halatuju negara tetapi tidak sedar mereka mudah menjadi kambing hitam oleh anasir duri dalam daging. Fikirkan secara rasional agar maruah terbela di bumi sendiri. Anak kecil main api, terbakar hatinya yang sepi. Maafkan saya jika ada keterlanjuran bicara, saya peduli dengan nasib kita, salam perpaduan untuk semua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BUSUK GILER!!!

SALAM.MY

OH! TOLONGLAH TENGOK