MY GORGEOUS AND MACHO CROWD!!!

Saturday, 19 May 2012

Siput Geoduck yang Pelik

Beberapa hari lepas aku ada terbaca di blog tentang sejenis siput yang agak pelik rupa fizikalnya. Banyak blog yang cerita pasal benda ni kecuali aku sebab aku just nak cerita yang aku ada terima email pasal benda ni dulu. Hahahaa 

Aku masih ingat yang ada orang forward email kat aku pasal siput ni beberapa tahun yang lepas. Aku pun korek la balik inbox aku yang berserabut ni... Tadaaaaa!!! Email bertarikh 27 Jun 2008 yang dikirimkan oleh kakak aku.. Yelah, dulu mana ada lagi budaya share kat Facebook lagi.. Myspace dengan Friendster masa tu takde aplikasi macam sekarang ni.

Okey, sambung balik pasal SIPOT..
Siput ni bukanlah sejenis siput sedut yang selalu dimasak lemak tu.. (meleleh air liur..)
Siput yang dinamakan Canadian Geoduct ini banyak terdapat di luar negara dan popular di Eropah, Jepun dan China. Kalau siput ni dibawa masuk Malaysia, confirm kerang dengan kupang buat demonstrasi bantahan bawah laut. Nampak siput ni macam pelik kan? Kalau kat tempat diorang ni bukan sesuatu yang pelik siap boleh makan lagi. Kalau aku, tak sanggup rasanya nak makan. Tengok rupa pun dah gerun...


Nak mencari pun susah..


Tapi di Jepun dan China, siput ini menjadi hidangan biasa di restoren. Mereka percaya yang siput ini mempunyai khasiat yang tinggi untuk memulihkan tenaga dan juga menyembuhkan penyakit.p/s: Kalau dapat free benda ni confirm pening fikir nak masak macam mana benda nih.


Speasis Ikan Pelik di Sungai Congo

Seperti korang, kalau dah takde apa-apa nak buat mesti 'meng-google' kat internet untuk cari benda-benda menarik. Aku terjumpa cerita pasal Congo ni dan rasakan ia macam menarik je. Aku pun copy je gambar ni, nampak sangat tipunya kalau aku cakap aku yang pergi sendiri ke Congo untuk ambil gambar ni.


Sungai Congo atau dengan nama lainnya Sungai Zaire yang terletak di Afrika merupakan sungai yang terdalam di dunia. Dianggarkan mempunyai kedalaman melebihi 230 meter dan panjangnya 4700 kilometer menjadikan ianya sungai terdalam dan kesembilan terpanjang di dunia.


Apa yang menariknya sungai ini, para pengkaji yang datang ke sungai ini menemui beberapa spesies hidupan yang belum pernah ditemui sebelum ini. Kalau nak pergi ke sana tu janganlah datang bawak pancing je, jangan lupa bawak apa peralatan lain sebab ikan dia bukan macam kat Malaysia.
Synodontis nigriventris

Ikan  Synodontis nigriventris  kalau dilihat sama je macam ikan terumbu karang yang lain tapi yang istimewanya ialah ikan ini berenang secara terbalik tetapi bukan gaya kuak lentang.

Ini baru sikit je aku rasa dan banyak lagi spesies ikan yang pelik di sungai tu yang mereka masih tak jumpa. Itu belum kira speasis Dinosour yang ada orang jumpa kat sungai tu. Kesahihan cerita tersebut tak dapat disahkan sebab takde bukti visual tetapi kalau nak cuba cari boleh je search di Google. 

p/s: Masa kecil dulu takut turun sungai sorang, takut piranha dengan jaws..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BUSUK GILER!!!

SALAM.MY

OH! TOLONGLAH TENGOK