MY GORGEOUS AND MACHO CROWD!!!

Sunday, 14 October 2012

Teknologi Elektrik: Litar Selari

Selalunya ramai yang keliru dengan perbezaan litar sesiri dengan litar selari. Diorang cakap litar sesiri ialah litar yang bersiri-siri dan litar selari ialah litar yang ada satu laluan je. Bukan diorang yang fikir macam tu, aku pun fikir macam tu jugak time sekolah dulu. Absolutely SALAH!

Yang sebenarnya litar sesiri ialah semua komponen berada dalam satu siri MANAKALA litar selari pulak ialah litar yang mempunyai cabang yang lain. Oleh sebab kedudukan komponen dalam keadaan selari dalam litar skematik, ianya dipanggil selari. Dalam bahasa omputihnya disebut Parallel Circuit.


Cara pengiraan litar selari adalah berbeza kerana mempunyai lebih dari satu laluan. Arus (current) akan berpecah melalui laluan yang ada dan nilai voltage yang masuk ke dalam laluan adalah sama. 

IT =I1+I2
VT =V1=V2

Untuk mendapatkan jumlah rintangan pula, 

1/RT = 1/R1+1/R2


Teknologi Elektrik: Litar Sesiri

Litar Sesiri (Series Circuit) ialah litar yang hanya mempunyai satu laluan sahaja untuk arus mengalir di antara dua titik. Oleh itu, arus yang sama mengalir pada setiap komponen.

Litar Sesiri
Pengiraan bagi litar ini amat mudah kerana jumlah rintangan yang terdapat di dalam litar ini adalah sama dengan hasil tambah bagi setiap rintangan. 


Berdasarkan gambarajah (a) kita dapat lihat terdapat empat perintang. Oleh itu, jumlah rintangannya ialah:

RT = R1+R2+R3+RN

Untuk mendapatkan nilai arus (current) pula, kita hanya menggunakan rumus asas V=IR.

IT = V/RT
Perintang adalah beban kepada bekalan kuasa, Vs. Untuk mengetahui voltan setiap beban tersebut, kita menggunakan nilai arus yang sama tetapi nilai rintangan mengikut beban tersebut. Sebagai contoh, jika kita ingin mencari voltan untuk R1,

V1 = IT(R1)

Eh, tak perasan aku guna ayat skema.. Kalau dah expert sikit, kita boleh jugak guna equation yang cenggini haa.

V1= (R1/R2) VT

Untuk memastikan pengiraan yang telah kita buat tadi adalah tepat, jumlah V1,V2,V3,VN adalah sama dengan VT.

VT = V1+V2+V3+VN


p/s: Buah cempedak di luar pagar ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BUSUK GILER!!!

SALAM.MY

OH! TOLONGLAH TENGOK