MY GORGEOUS AND MACHO CROWD!!!

Saturday, 19 May 2012

Speasis Ikan Pelik di Sungai Congo

Seperti korang, kalau dah takde apa-apa nak buat mesti 'meng-google' kat internet untuk cari benda-benda menarik. Aku terjumpa cerita pasal Congo ni dan rasakan ia macam menarik je. Aku pun copy je gambar ni, nampak sangat tipunya kalau aku cakap aku yang pergi sendiri ke Congo untuk ambil gambar ni.


Sungai Congo atau dengan nama lainnya Sungai Zaire yang terletak di Afrika merupakan sungai yang terdalam di dunia. Dianggarkan mempunyai kedalaman melebihi 230 meter dan panjangnya 4700 kilometer menjadikan ianya sungai terdalam dan kesembilan terpanjang di dunia.


Apa yang menariknya sungai ini, para pengkaji yang datang ke sungai ini menemui beberapa spesies hidupan yang belum pernah ditemui sebelum ini. Kalau nak pergi ke sana tu janganlah datang bawak pancing je, jangan lupa bawak apa peralatan lain sebab ikan dia bukan macam kat Malaysia.
Synodontis nigriventris

Ikan  Synodontis nigriventris  kalau dilihat sama je macam ikan terumbu karang yang lain tapi yang istimewanya ialah ikan ini berenang secara terbalik tetapi bukan gaya kuak lentang.

Ini baru sikit je aku rasa dan banyak lagi spesies ikan yang pelik di sungai tu yang mereka masih tak jumpa. Itu belum kira speasis Dinosour yang ada orang jumpa kat sungai tu. Kesahihan cerita tersebut tak dapat disahkan sebab takde bukti visual tetapi kalau nak cuba cari boleh je search di Google. 

p/s: Masa kecil dulu takut turun sungai sorang, takut piranha dengan jaws..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BUSUK GILER!!!

SALAM.MY

OH! TOLONGLAH TENGOK