MY GORGEOUS AND MACHO CROWD!!!

Saturday, 25 February 2012

Taekwondo

Alamak!!! Aku kena siapkan satu tugasan berkisarkan tentang sejarah taekwondo di Malaysia. Adoyai, mana la aku nak tau taekwondo ni. Tak kenal maka tak cinta kan? Oleh sebab itu, aku secara paksa perlu mengenali taekwondo ni. Aku search la website and blog berkaitan taekwondo ni, dan ini hasil yang aku dapat.

TAEKWONDO merupakan sejenis 'martial art' yang berasal dari Korea. Ianya sukan rasmi Korea dan telah dipertandingkan di peringkat olimpik sejak tahun 2000. Maksud taekwondo berasal dari perkataan 'Tae' menumbuk, 'Kwon' menendang dan 'Do' cara. Jadi ianya bermaksud 'Cara Menendang dan Menumbuk'. Tak gitu?

Taekwondo diperkenalkan ke seluruh dunia oleh seorang panglima tentera Korea Selatan iaitu Jeneral Choi Hong Hi.

Sejarah taekwondo di Malaysia bermula pada tahun 1962 semasa Jeneral Choi Hong Hi telah dihantar untuk menjadi Duta Korea di Malaysia. Beliau memperkenalkan taekwondo kepada masyarakat di sini dan Persatuan Taekwondo Malaysia ditubuhkan pada tahun 1963. Taekwondo telah diterima oleh masyarakat di sini sehinggakan satu demonstrasi telah diadakan di Stadium Merdeka di atas permintaan Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu iaitu Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

Di Malaysia terdapat beberapa persatuan taekwondo yang bernaung di bawah persatuan taekwondo dunia. Antaranya ialah:

  1. World Taekwondo Federation (WTF)
  2. International Taekwondo Federation (ITF)
  3. Global Taekwondo Federation (GTF)
Perbezaan antara ketiga-tiganya ialah modul itu sendiri. Untuk WTF, ianya mementingkan aspek kesukanan dan telah diiktiraf oleh Majlis Sukan Olimpik di Sydney pada tahun 2000. Untuk ITF dan GTF, ianya masih mementingkan kesenian 'martial art' tersebut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BUSUK GILER!!!

SALAM.MY

OH! TOLONGLAH TENGOK