MY GORGEOUS AND MACHO CROWD!!!

Tuesday, 15 May 2012

Apa dah jadi di Facebook hari ini?

Hari ini ramai member di Facebook menukarkan Profile Picture diorang dengan gambar orang memakai pakaian coklat. Kenapa ye? 


Hari ini 15 Mei 2012 merupakan hari Nakbah yang ke 64 iaitu hari pengisytiharaan rasmi Negara HARAM Israel. Ini bermakna sudah 64 tahun Israel menduduki Palestin secara HARAM dan meragut segala keamanan rakyat Palestin. Ini bukanlah isu Palestin sahaja malah sebagai isu global yang perlu diambil peduli oleh seluruh dunia.
Gambar berwarna coklat tersebut merupakan pakaian tahanan yang dipaksa pakai dan tertulis perkataan 'SHABAS' di dalam bahasa Ibrani iaitu singkatan untuk Jabatan Penjara Israel.

Penukaran Profile Picture tersebut menyatakan sokongan terhadap lebih daripada 1600 tahanan di penjara Palestin yang 'mogok lapar' sebagai tanda protes berikutan keadaan mereka yang tidak terurus di sana. Mogok tersebut yang bermula 17 April 2012 yang lepas telah mengakibatkan jumlah tahanan yang sakit semakin meningkat. Kebanyakkan daripada mereka ditahan tanpa sebab dan merupakan satu kekejaman yang perlu kita bantah. 

Untuk menunjukkan tanda sokongan kepada mereka, marilah kita bersama-sama menggantikan DP kita di Facebook, Twitter dan juga mana-mana medium yang boleh kita tunjukkan sebagai tanda protes terhadap kekejaman Israel. 
Kepada yang 'Non-Muslim' saya menyeru kita bersama membantah demi kemanusiaan dan juga keamanan.

Untuk mengetahui lebih lanjut, boleh klik di link ini
http://www.facebook.com/activists.palestine
http://www.bharian.com.my/articles/TahananPalestinmogoklapar/Article/
http://palhunger.tumblr.com/
http://www.sinarharian.com.my/global/1-600-tahanan-palestin-mahu-mogok-lapar-1.40501

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BUSUK GILER!!!

SALAM.MY

OH! TOLONGLAH TENGOK